Monday, December 27, 2010

JCORP vs Politik

JCORP : Wujud campur tangan politik? 

KUALA LUMPUR 24 Dis. – Langkah Johor Corporation (JCorp) ingin menjual QSR Brands Bhd. dan anak syarikatnya KFC Holdings (M) Bhd. dipercayai bukan berorientasikan penyelesaian strategik sebaliknya, kerana tunduk kepada... desakan ahli politik tertentu yang mempunyai kepentingan tersembunyi. 

Pakar ekonomi, Dr. Hamzaid Yahya ketika mendedahkan perkara itu berkata, beliau percaya ada pihak tertentu berselindung di sebalik langkah menyelesaikan masalah liabiliti JCorp bagi mengaut keuntungan peribadi, dengan mendesak pengurusan baru konglomerat tersebut menjual QSR Brands dan KFC Holdings. 

“Seseorang yang bijak dalam perniagaan tidak akan dan tidak mudah untuk melepaskan ‘business cash’ yang dijana oleh QSR Brands serta KFC Holdings biar pun dengan alasan ingin menyelesaikan masalah liabiliti. Inilah perniagaan yang tiada hutang selain menghasilkan keuntungan setiap hari kepada JCorp. 

“Melainkan terdapat campur tangan politik dalam JCorp. Saya percaya perkara ini berlaku, kerana pihak terbabit hanya mahu duit semata-mata tanpa mengira keuntungan jangka panjang kepada syarikat berkenaan, sedangkan QSR Brands serta KFC Holdings adalah ‘permata’ yang tidak patut dilepaskan. 

“Cubaan campur tangan ini wujud sejak dahulu lagi tetapi di bawah pengurusan Tan Sri Muhammad Ali Hashim (bekas Pengerusi dan Ketua Eksekutif), beliau menentang campur tangan tersebut tetapi pengurusan baru JCorp dilihat tidak mempunyai keberanian dan karismatik sepertinya,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini. 

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai kemungkinan JCorp mahu melupuskan QSR Brands serta KFC Holdings yang semakin hangat didebatkan sehingga pelbagai pihak mendesak supaya Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak campur tangan bagi menjamin kepentingan orang Melayu. 

Kisah mengenai JCorp mula menarik perhatian apabila menerima tiga cadangan pengambilan alih daripada pihak luar tetapi semua cadangan itu ditolak sehingga kemuncaknya, Muhammad Ali bakal disingkirkan menjelang mesyuarat agung luar biasa konglomerat itu Januari ini. 

Mengulas lanjut, Hamzaid berkata, langkah JCorp mahu menjual QSR Brands serta KFC Holdings hanya penyelesaian jangka pendek dan tidak mengambil kira kepentingan strategik sedangkan, syarikat berkenaan di bawah pengurusan terdahulu sudah melebar sayap perniagaan sehingga ke India dan Myammar. 

“Saya fikir kalau sudah terdesak sangat JCorp mahu menjual dan kalau itulah satu-satunya penyelesaian terbaik yang boleh difikirkan...Biarlah Khazanah Nasional (syarikat milik kerajaan) yang mengambil alih, sekurang-kurangnya kepentingan Melayu terjaga. “Kerana saya cukup yakin, jika QSR Brands serta KFC Holdings terlepas ke tangan bukan Melayu, terlalu sukar bagi kita untuk mengambilnya semula kerana bagi mereka yang bebas daripada campur tangan politik, perniagaan ini mempunyai kepentingan strategik yang terlalu tinggi nilainya untuk dilepaskan,” katanya. 

Ditanya apakah beliau percaya bahawa QSR Brands dan KFC Holdings akan dilupuskan, Hamzaid berkata, penjualan itu akan berlaku kerana tegasnya, pengurusan baru JCorp tidak mempunyai keberanian seperti mana yang ditunjukkan Muhammad Ali selama 30 tahun tokoh berkenaan mentadbir syarikat itu. 

Oleh MOHD. ASRON MUSTAPHA mohdasron.mustapha@utusan.com.my 
ARKIB UTUSAN : 25/12/2010

Setiausaha Kerajaan Selangor BARU


Pengarah JAIS, Datuk Mohd Khusrin Munawi
menggantikan

Datuk Ramli Mahmud

BH 27/12: Pengarah JAIS, Datuk Mohd Khusrin Munawi,54, dilantik sebagai Setiausaha Kerajaan Selangor gantikan Datuk Ramli Mahmud mulai 1 Januari: KSN

Part 02 : Freemanson di Malaysia

Jika kita melihat senibina tempat - tempat yang menarik di Malaysia ini, sebenarnya ada sesutu yang terselindung yang tak nak di ketahui oleh rakyat Malaysia.

Senarai Top 29 nama perogol Malaysia

Berikut adalah senarai menteri di dalam kabinet Dato Sri Najib Tun Razak.. dan seperti yg di dedahkan oleh wikileaks.com baru2 ini bahawa di dalamnya terdapat seorang menteri yg telah merogol seorang amah indonesia yg berkerja selama 8 tahun di kediamannya..

Sunday, December 26, 2010

Part 01 : Freemason di Malaysia

Artikel ini ditulis bagi mendesak pihak kerajaan membuat penilaian dan mengkaji semula kebenaran pergerakan Freemason di Malaysia dan juga jika perlu Majlis Fatwa Kebangsaan menyeluarkan fatwa menyenai penyertaan kaum muslim terutamanya bangsa Melayu di Malaysia menyertai pergerakan ini.

Sejarah awal Freemason dan matlamat pergerakan


Freemason adalah sebuah organisasi yang sangat bersifat rahsia. Freemason dicetuskan oleh para Ksatria Templar (Pejuang Salib) yang pulang ke Eropah dari Jurusalem setelah kalah dari perang salib.

Ianya juga adalah satu organisasi rahsia yg bermula dari zaman Mesir Purba sehingga kini yg dianggotai oleh lelaki yg dipilih oleh mereka, bermakna membership on invitation only.Mason bermakna tukang batu. Mereka mendakwa bahawa mereka adalah penyambung generasi pembina Kuil King Solomon di Israel. Dikatakan mereka memegang rahsia pembinaan bangunan yang merangkumi manipulasi tenaga positif dan negative, elemen penting dalam pemujaan.

    Di Malaysia, kelab kebajikan (kononnya) seperti Lions, Rotary etc adalah sebenarnya cabang Freemason.Ada juga pendapat yang mengatakan yang mereka nih sebenarnya meneruskan misi Knights Templar.

Untuk bacaan lanjut di Wikipedia sila lawati link ini http://ms.wikipedia .org/wiki/ Freemason dan buku tulisan Harun Yahya di http://www.harunyah ya.com/globalfre emasonry_ introduction. php (buku boleh juga di download di link ini).

Secara ringkasnya, ada pelbagai teori tentang sejarah awal pergerakan ini, antaranya adalah apabila Freemason dikaitkan dengan Kesatria Templar atau sekumpulan kecil pasukan kesatria yang telah memerangi tentara Islam di Jerusalem.

Terdapat pelbagai legenda dan teori lain mengenai asal-usul kewujudan Freemason. Ada yang mengaitkannya dengan kultus Iris-Osiris pada zaman Mesir kuno. Ada pula yang mengatakan bahawa ia ditubuhkan pada abad ke-2 SM oleh ahli kitab atau pendeta Yahudi daripada mazhab Essene.

Sesetengah ilmuan Freemason berpendapat bahawa bahawa Freemason menjejak akar umbi mereka kepada pembinaan Haikal Sulaiman (King Solomon’s Temple) di Jerusalem pada 967 S.M. Asas cerita itu tertumpu kepada seseorang yang bernama Hiram Abiff yang mendakwa mengetahui rahsia Haikal Sulaiman.

Maka berdasarkan teori-terori asal usul ini, pendapat umum mempercayai selain daripada pergerakkan ini menjalankan aktiviti-aktiviti kepentingan Yahudi dan zionis yang berselindung disebalik sosial, ada juga mempercayai bahawa matlamat akhir pergerakan ini adalah untuk membina semula Kuil Nabi Sulaiman di atas robohan Masjidil Aqsa. (rujuk: www.Islamonline. net ).


Aktiviti ritual dan kerahsiaannya


Pergerakan ini konon tidak membenarkan perbincangan mengenai hal agama dan plolitik dibawa kedalam setiap perjumpaannya di ‘Lodge Manson’nya (rumah pergerakan), kesemua bentuk Freemason berkongsi moral dan metafizik yang sama dan yang biasanya juga termasuk perisytiharan perlembagaan terhadap kepercayaan kepada satu Tuhan Yang Maha Agung (sumber: wikipedia).

Apa sebenarnya yang berlaku dan bagaimanakah ritual-ritual mereka menjadi satu kerahsiaan yang amat kuat, sehinggakan semasa perjumpaan dijalankan pekerja-pekerja biasa dirumah pergerakan tidak dibenarkan melihat dan semua pintu dan tingkap ditutup rapat. Ada pendapat yang mengaitkan ritual-ritual mereka bersumberkan amalan kono Yahudi. Namun begitu, pada masa sekarang ini terdapat banyak amalan ritual mereka ini yang telah tersebar luas di dalam youtube, para pembaca boleh lawati contoh di link ini:http://www.youtube. com/watch? v=HyuhhH2g5lY dan banyak lagi link video di bawah yang membincangkan tentang apa itu sebenarnya freemason.

   1. http://www.youtube. com/watch? v=B9GAZxTLyNQ&feature=related
   2. http://www.youtube. com/watch? v=qR-pAE003o4&feature=related
   3. http://www.youtube. com/watch? v=AwhVrSsBTxs&feature=related
   4. http://www.youtube. com/watch? v=tRWkoE_ ePsM&feature=related
   5. http://www.youtube. com/watch? v=YbgMUKQ1JU4&feature=related

Adakah pergerakan ini mengamal ritual-ritual sulit yang bertentang dengan agama Islam, maupun agama lain (ini kerana sejak dari dahulu, pihak Gereja Kristian juga amat menentang pergerakan ini)? Walau apapun berdasarkan maklumat yang ada, kerajaan Malaysia dan pihak berkuasa Agama Islam Malaysia hendaklah menjalankan risikan dan siasatan terperinci tentang aktiviti mereka ini, bukan sahaja dari segi ritual tetapi lebih penting matlamat pergerakan ini.



Bolehkah Ummat Islam di Malaysia menyertai Freemason?

Saya amat percaya bahawa freemason mempunyai ritual amalan dan bermatlamat bertentangan dengan Agama Islam, terlalu banyk komen-komen dan dokumentari negetif mengenai freemason yang secara jelas bertentangan dengan Agama Suci Agama Islam, antaranya kita boleh lihat di link video rencana di bawah;

   1. http://www.youtube. com/watch? v=BLroyYtbf1o
   2. http://www.youtube. com/watch? v=2uMyEkJCXOQ&feature=related
   3. http://www.youtube. com/watch? v=gIN2hZLXrC4&feature=related
   4. http://www.youtube. com/watch? v=IyQ9kR6764k&feature=related
   5. http://www.youtube. com/watch? v=SVEifQd34IA&feature=related
   6. http://www.youtube.com/watch? v=Gp2WP-BDsIs&feature=related

Seorang Ulama’ yang prominen, Sheikh Ahmad Kutty (pensyarah kanan dan ilmuan Islam di Institut Islam Toronto, Ontario, Kanada) mengatakan:

“As far as I know, Freemasonry is a secret organization whose beliefs and practices are totally kept confidential except from those who are initiated into it. They have levels of secrets which are not divulged to those who are at lower levels. A Muslim should never fall prey or give allegiance to something which cannot be scrutinized by the firm criteria of the Qur’an and the Sunnah. Whoever joins Freemasonry is like a person who writes a blank check; by doing so he agrees to give allegiance blindly to an authority to comply with their wishes no matter what they are.

No Muslim can surrender his will unconditionally to anyone but Allah. If anyone has done so, he is guilty of the most blatant violation namely shirk (associating partners with Allah). Allah says: “Do they have partners beside Allah who shall prescribe for them rituals that Allah has not sanctioned.” (Ash-Shura: 21)”

Delving into the core of Freemasonry and its nature, we would like also to cite the following:

“The Society of Freemasons is a secret organization with aims which are never officially declared in public. It engulfs itself with a thick curtain of secrecy to the extent that any new recruit gives a most solemn oath not to reveal its secrets. He is made fully aware that he reveals these secrets at peril to his life. Admission to the society is not open to everyone. In fact, the Society of Freemasons recruits its members after careful study of their characters and positions. It also tries hard to enlist in its membership kings, presidents, ministers, leading politicians and highly influential people. Such people are given honorary membership that keeps them at the periphery of the society, which means that they do not share in its decision making and they are not let into its secrets. Only those who are prepared to work with dedication for the aims of the society are made aware of these secrets. This, too, after they have passed certain tests and been promoted from one degree to another in the hierarchy of the society.

What attracts people to join the Freemasonry is the assurance of mutual help which its members pledge themselves to give on joining. A Freemason is expected to give unlimited support to other members of the society. Members have certain signs by which they come to know each other, such as the way they shake hands with other people and certain additions in their signatures on letters, etc. In countries where Freemasonry is well established, this can be of great advantage to any member who shows dedication to the cause.

A number of people have written about the secret aims of the Society of Freemasons. These were largely ex-members who left the society after finding that they could not reconcile themselves to its aims and purposes. The majority of these cases were in countries where the society was not able to promote itself well, which, in turn, limited its membership. This forced it to promote certain members to higher degrees, which enabled them to know more of the secrets of the society. Through such people we know that the society has a very strict hierarchy that keeps members at a low degree until they have passed a very severe test of loyalty and dedication. We also know that the society serves the aims of world Jewry and derives its name from that particular purpose. A “mason” is a builder, and the Society of Freemasons aims to rebuild the Temple of Solomon in Jerusalem after destroying Al-Aqsa Mosque because the Jews allege that the mosque has been built on the site of the destroyed temple.

Everything that furthers the interest of the Jews and promotes their position in the world is undertaken by the society. The cover of absolute secrecy and its strict hierarchy enables it to make use of the positions and influence of its non-Jewish members to serve the Jewish cause. We have to understand that many of its members work for the society trusting that they only serve the causes of liberty, equality and justice. They remain unaware that they simply serve the cause of giving the Jews supremacy in world affairs. Freemasonry has over the years earned itself a number of enemies, most notably the Catholic Church.

In view of all this, there is no doubt that if a Muslim joins the Society of Freemasons, he contravenes the teachings of Islam. The aims, policy and practices of this society are against the principles of Islam and violate its laws. For example, Islam believes in maintaining justice among all people, regardless of race, color, family, position or creed. A Muslim must be fair to all people. Islam forbids favoritism, nepotism and discrimination on any basis. Freemasons favor one another on the basis of membership of their society.

Islam respects other religions. Freemasonry deceives its members into thinking that they further the cause of a better humanity when they are actually furthering the interests of those who seek to give the Jews supremacy over all peoples of the world. Islam is the final message from Allah to man. It is the religion that supercedes all past divine messages, including Judaism.

Freemasonry seeks to destroy Al-Aqsa Mosque in order to rebuild the Temple of Solomon in its place. How can a Muslim, then, join such a society?

Islam believes in open methods and declared aims and orders its followers to be always truthful and to follow a straight path. Freemasonry shrouds itself in secrecy to cover its wicked practices. If its aims were truly to promote a better humanity, it would have come out into the open and declared its aims and policies. Only evil cloaks itself in secrecy because it wants to hide its repugnant nature.”

(sumber link: http://www.islamonl ine.net/servlet/ Satellite? cid=111950354728 8&pagename=IslamOnlin e-English- Ask_Scholar% 2FFatwaE% 2FFatwaEAskTheSc holar )

Terdapat banyak lagi pendapat para ulama’ yang mengharamkan orang Islam menyertai freemason atas alasan bertentangan dengan ajaran Islam dan aqidah umat Islam. Namun begitu jangan terpedaya terdapat juga orang-orang yang kononnya ‘bergerak ilmuan Islam’ menghalalkan penyertaan ummat Islam di dalam pergerakan ini, sebagai contoh sebuah artikel bertajuk ‘Islam and Freemasonry’ oleh W.Bro. Shaikh Hatim Fidahussein Nakhoda PM, link: http://www.freemasons-freemasonry.com/islam_ freemasonry.html
Pendapat-pendapat golongan ini dibuat demi kepentingan mereka sebagai ahli freemason!


Freemason di Malaysia dan rantau Asia Tenggara

Freemason pernah menjadi isu di Malaysia apabila Haji Sulaiman Palestin bertanding jawatan dalam UMNO. Ada dakwaan pemimpin tertentu ditaja atau menjadi ahli Freemson untuk melonjak naik dalam hierarki negara. Awal 1980-an isu ini kembali senyap dalam persidangan UMNO.

Di Malaysia, cawangan Freemason beroperasi sebagai Loji Besar Daerah Timur Tengah (District Grand Lodges of Middle East atau DGLME). DGLME secara rasmi bermula di Kuala Lumpur pada 20 Oktober 1916. Ia dipanggil Timur Tengah kerana pada awal kurun ke-19, setiap yang berada antara timur India tidak termasuk timur jauh (Hong Kong, China dan Jepun) dikenali sebagai Timur Tengah. Hanya pada kurun ke-20, istilah Timur Tengah merujuk kepada negara Arab dan Teluk. Cawangan ini bagaimanapun tidak mahu mengubah namanya kerana sudah biasa dengan nama tersebut dan tradisinya.

DGLME ini meliputi bandar yang luas termasuk bandar lain di rantau ini:

Singapura: 3 loji

Kuala Lumpur: 3 loji

Pulau Pinang: 1 loji

lpoh: 1 loji

Kuantan: 1 loji

Kuching: 2 loji

port Dickson: 1 loji

Port Klang: 1 loji

Taiping: 1 loji

Kota Kinabalu: 1 loji

Bangkok: 3 loji

Pattaya: 1 loji

Sumber: wikipedia



Kalau diperhatikan hanya negeri Kelantan dan Terengganu sahaja yang tidak mempunyai cawangan Freemason. Saya khuatir dengan kukuhnya pergerakan ini bertapak di Malaysia sejak sekian lama. Bahkan terdapat laporan bahawa terdapat juga orang-orang Islam atau Melayu menyertai pergerakan ini secara aktif atau sulit. Bahkan masa ini ada juga laporan kalangan ahlinya yang beragama Islam daripada golongan ternama, professional dan pemimpin.

Maka kita dapat melihat pembawakan isu-isu terkini semasa samaada secara kebetulan atau dirancang, bertepatan dengan matlamat dan ideology pergerakan ini, sebagai contoh hak persamaan antara Agama, dialog antara Agama, hak persamaan kaum dan banyak lagi. Saya khuatir dan berprasangka buruk bahawa isu-isu ini dirancang secara sulit atau digerakkan secara sulit oleh pergerakan ini ataupun pergerakan yang berhubungkait dengan mereka bagi mengucar kacirkan keamanan Negara.

Kerajaan dan Majlis Fatwa harus mengkaji dan mengeluarkan Fatwa bahawa umat Islam di Malaysia tidak boleh menyertai freemason atau terus mengharamkan pergerakan ini

Pergerakan freemason telah pun diharamkan dinegara lain seperti Saudi Arabia, Negara Brunei Darussalam, Indonesia, dan banyak lagi termasuklah Negara bukan bermajoriti umat Islam. Di Iraq seawall sebelum presiden Saddam Hussein lagi pergerakan ini telah diharamkan, namun semenjak Iraq diceroboh oleh tentera Amerika, freemason telah bertapak kembali dibawa masuk oleh Amerika di bawah naungan Grand Lodge dari Amerika.
 

Wednesday, December 22, 2010

Perlukah Hak MELAYU Diperjuang??

Dari Blogger 1: 
"adakah perlu utk kita berjuang kerana MELAYU?

sebab ada juga sahabat ana tegur, supaya jgn kita berjuang hanya demi kepentingan sesuatu kaum..
sebab dulu pada zaman Rasulullah..ada seorang tu sgt2 lincah dlm medan peperangan..
n dia shahid. lepas tu ramai yg memuj2 dia..
tapi Rasulullah s.a.w kata " dia ahli neraka.."
kerana dia berjuang demi kaumnya..."

Dari Blogger 2 :
"saya fikir kita harus berjuang UNTUK Melayu KERANA keadilan, dan kita perlu berjuang UNTUK keadilan kerana Allah S.W.T."

Dari Blogger 3:
"yang paling penting sebagai Muslim, pada saya, ialah keadilan.
wallahua'lam"

Dari Blogger 4:
"kalau nak kata berjuang untuk keadilan keatas melayu Islam...saya sebagai kaum cina Islam saya setuju sebab kita umat Islam tak boleh pilih warna dan kulit,"

Dari Blogger 5:
"mm..kekadang tu tpikir gak..ambe tgk rmai melayu yg taksub ngan bangsa diorg (bangsa ambe gak ^^)..nmpak cam diorg pjuangkn kaum lbih dari islam."

Dari Blogger 6:
"siapa yang mencipta istilah hak bangsa??
siapa yang mengajar kita hak kaum??
nabi tak pernah didik pun ummatnya macam tue.

nabi mendidik hati dan jiwa para sahabat..
perjuang..sebarkan dan pertahankanlah..'La ila ha ilalllah'!!

hari nie..kita disogok perjuangan islam. apabila bertembung perjuangan agama selain islam. acapkali kita tidak dapat mengelak daripada sangka buruk sangsi dan saling curiga-mencurigai..walaupun seringkali dilunakkan pelbagai kempen atas nama toleransi, menghormati agama, dialog antara agama. sekadar untuk menyedapkan telinga sedang jauh di lubuk hati...masih tidak tenteram.

saya melihat..islam adalah cuma pakaian semata-mata. bukan pakaian yang perlu diangkat mahupun diperjuangkan. selagi islam sebagai modal dan alat..selagi itulah..'la ila ha ilallah' tidak dapat dipamerkan kehebatannya!!!
untuk apa dinobatkan islam itu..sedangkan kita sendiri serba salah tatkala tuan guru bahkan ulama' kita sendiri selalu menutur..semua agama mengajar penganutnya erti kebaikan. kita tahu...islam agama yang lebih tinggi dan tidak ada yang lebih tinggi darinya. terus..mengapa jadi begitu pula??

maka..saya fikir..bukan islam yang kita perjuangkan..tapi 'la ila ha ilallah'!!
saya pasti...kristian..buddha...hindu atau apa saja fahaman.
pasti menerima KALIMAH AGUNG ini tanpa syarat dan soalpertikai!!"

Ketuanan Islam Atau Ketuanan Melayu?

Sekarang ini isu Ketuanan Melayu hangat disebut-sebut. Yang selama ini senyap dan diam tiba-tiba membuka mulut. Kontraktor-kontrakror Kelas F yang merasakan projek mereka terancam mula bersabda. Kaki-kaki busuk dan gedebe-gedebe yang selama ini sibuk melobi sana-sini alih-alih mula berkokok.

Semua ini tak lain tak bukan hasil penangan 8 Mac 2008. Orang pembangkang kata ini dnegan nama Tsunami Politik. Mungkin ya mungkin tidak kerana segala-galanya berkemungkinan dalam politik Malaysia. Jatuh menjatuh serta keji mengeji adalah amalan para pengganut politik Machiavelli, bapa Real Politics itu.

Ketuanan Melayu dan Ketuanan Islam, samakah ia? Ada orang berkata, Melayu itu Islam maka ketuanan Melayu itu sama dengan Ketuanan Islam. Melayu itu Islam adalah salah satu fasal yang disebut dalam perlembagaan.

Perlembagaan lslam, iatu Al-Quran dan As-Sunnah tidak menyebut begitu. Jangan silap kerana Melayu tidak semestinya Islam. Itu hanya dikatakan oleh perlembagaan Malaysia yang diacu mengikut acuan Lord Reid, sepertimana yang kita belajar dalam matapelajaran Sejarah.

Muhammad bin Abdullah, yang menerima Wahyu dari Allah SWT pun tidak berani menulis dalam piagam Madinah bahawa orang Arab itu samalah ertinya dengan Orang Islam. Kerana Baginda SAW tahu bahawa Islam itu bukan dilihat pada bangsa yang mengamalkannya tetapi Islam itu dilihat pada sejauh mana seseorang itu beriman pada ALLAH dan RasulNya.

Tapi, perlembagaan kita berani menulisnya begitu. Itu saya tidak mahu ulas. Tak takut ISA ke?

Maka orang bertanya, apa bezanya? Sudah tentu saya menjawab dengan 100 peratus yakin bahawa Ketuanan Melayu dan Ketuanan Islam sama sekali berbeza.

Ketuanan Melayu mengatakan bahawa orang Melayu ialah Tuan di bumi Malaya ini. Ketuanan Islam pula mengatakan bahawa orang Cina, orang Melayu, Orang Putih, Orang Iban,dan bermacam-macam Orang lagi (kecuali Orang-orang. Itu digunakan untuk menghalau burung di sawah padi, bagi siapa yang tak tahu) , asalkan mereka ialah Muslim, maka merekalah tuan di negeri-negeri yang adanya kekuasan Islam di situ. Maknanya, setiap Muslim berhak mendapatkan keistimewaan di bawah pemerintahan Islam tanpa mengira bangsa.

Jangan marah saya berkata begitu. Kerana inilah apa dilaksanakan ketika pemerintahan Rasulullah SAW dan Khulafa Ar Rasyidin. Marah bereerti marah juga dengan Baginda dan sahabat Baginda yang empat itu (RA) kerana melaksanaknanya. Lagipun, marah akan menyebabkan seseorang jadi cepat tua.

Adakah orang-orang Melayu perlu takut jika Ketuanan Islam menggantikan Ketuanan Melayu? Tidak. Kita tidak perlu takut. Kerana hak-hak orang Melayu juga akan turut terjamin di samping kepentingan saudara seagama dari kaum lain turut terjaga.
Tanah-tanah orang Melayu turut terjamin dan tidak akan dirampas walau seinci pun. Kerana Islam itu bersifat adil dan perbuatan menjual tanah-tanah hak milik orang Melayu adalah satu jenayah.

Sebab itu kita naik pelik lagi biul melihat ada pihak yang selama ini melaungkan ketuanan Melayu telah menjual beribu-ribu hektar tanah kepada tauke-tauke dari Singapura. Dan tauke-tauke kaki busuk ini kafir, bukannya Islam. Lebih-lebih jika Lim Goh Tong yang membelinya lalu menukarnya kepada pusat Kasino. Dan, beribu-ribu malah berjuta-juta lagi duit orang Melayu habis hangus kerana kalah judi di Genting sana. Tak semua orang tahu bermain Poker kerana ia tidak semudah seperti main tikam- tikam yang dilakukan oleh budak-budak kecil di kampung saya. Mereka kecil-kecil lagi sudah diajar berjudi maka apabila besar nanti buleh meneruskan warisan bermain Sport Toto 4D dan Da Ma Cai warisan ayahanda mereka.

Dalam ketuanan Islam, orang Melayu yang miskin akan juga lebih terjamin masa depannya. Kerana, apabila Ketuanan Islam diguna pakai, maka institusi zakat akan sekaligus menjadi lebih lancar dan telus serta bebas dari korupsi dan penyelewengan. Umum tahu. Rakyat pun tahu. Rakyat jangan dibodohkan. Pembohong besar kalau kata duit zakat tidak mencukupi. Institusi zkat kita memperolehi perolehan yang lebih dari cukup untuk mengagihkannya kepada rakyat-rakyat miskin terutamanya Melayu dan muala-mualaf yang baru memeluk Islam.

Tapi, masih ramai yang miskin menagih simpati. Kita pernah dengar kisah mualaf yang akhirnya kembali ke agama asal selepas terpaksa mengemis bantuan dari pihak gereja lantarannya cara penagihan wang zakat di Malaysia. Di sana-sini wujudnya penyamun-penyamun tarbus yang senyap-senyap mengsonglap duit-duit itu. Songlap tidak semestinya dengan mengambil duit itu secara by hand atau dengan cara menggelapkan duit-duit dalam akaun. Songlap duit rakyat boleh juga berlaku dengan melaburkan dan menghanyutykan wang itu ke dalam projek-projek yang membazir.
Negara Islam semuanya kaya raya. Kalau tak, Dubai tidak mungkin boleh membina Bangunan Burj Dubai. Arab Saudi pun sama. Kalau tidak, istana Raja Saudi tidak jadi sebesar sekarang. Maka, jika konsep ketuanan Islam dipakai dan sekaligus dapat kembali menyatukan seluruh umat manusia berbilang bangsa dan warna kulit ke da lam Islam, bukankah kita semua juga yang untung? Bukankah nanti harta-harta itu akan turut dikongsi oleh semua Muslim dan bukannya oleh Pak-pak Arab Mabuk di Dubai sana sahaja?

Melayu, Cina, India, serta Kadazan yang Muslim pasti akan menikmati kehidupan yang lebih aman makmur di bawah pemerintahan yang mengamalkan konsep Ketuanan Islam ini dan mengenepikan segala fahaman raasis yang tak sudah-sudah.

Monday, December 20, 2010

Diari Muslim : Bab 1 - Taqwa


Taqwa
Disebut dalam al-Quran dan mengandungi 3 makna:-
  • Takut kepada Allah s.w.t spt dalam firmanNya: (Maksudnya) "Dan kepada Akulah kamu semua takut [bertaqwa]" -Surah al-Baqarah:41
  • Taat dan beribadah kepada Allah s.w.t seperti dalam firmanNya: (Maksudnya) "Hai orang - orang yang beriman, bertaqwalah kepada Allah dengan sebenar-benar taqwa, dan janganlah kamu mati melainkan dalam keadaan berserah diri (muslim)" -Surah al-Imran: 102
Erti taqwa dalam ayat diatas adalah :  Taatlah dengan sebenar - benar ketaatan.
  • Mensucikan hati dari kederhakaan dan dosa. Inilah makna yang banyak terdapat dalam al-Quran. Mengikut para salafus salih, raqwa ditakrifkan dgn pelbagai erti: 
Ali bin Abi Thalib pernah ditanya : "Apakah itu taqwa?". Beliau menjawab: "Taqwa adalah takut kepada Allah yang Maha Agung, mengamalkan wahyu, puas terhadap yang sikit dan bersiap- sedia untuk menghadapi hari kebangkitan."

Friday, December 17, 2010

Serangan UMNO/BN kepada PR


Apakah serangan utama BN pada PR?

Rasuah dan berkroni?

Tidak, kerana ini akan terpalit pada diri sendiri kerana di dalam kamus rakyat jelata, perkataan BN adalah sama sinonimnya dengan perkataan korupsi dan kronisme, jadi isu ini tak akan dapat pergi jauh.

Penyelewengan?

Tidak, kerana ramai lagi Khir Toyo di dalam BN yang tidak didakwa, dan BN sendiri pun sedar, dalam pandangan rakyat jelata, mahkamah dan hakim ini ‘makan gaji kerajaan’ juga.

Kerajaan PR
lebih teruk?

Lagilah tidak, siapa yang tak tahu kerajaan negeri kawalan mereka jauh lebih teruk. Tanyalah orang negeri Pahang, negeri Perdana Menteri, sehinggakan pemandu teksi pun kata tak dapat cari makan ditambah pula dengan harga barangan terus meningkat.

Isu PR mengkhianati Melayu?


Inilah satu-satu laungan BN untuk menakutkan orang Melayu daripada PAS, terutamanya. Namun isu kenaikan harga minyak dan barangan keperluan adalah senjata yang dihadiahkan BN kepada PR untuk mematahkan serangan ini.

Di sini, PR juga harus mengeluarkan satu manifesto – bagaimana orang miskin yang berpendapatan RM 2,000 di bawah akan dibantu sekiranya PR berkuasa di negeri-negeri PR, BN dan juga Putrajaya juga.

Isu mengkhianati Melayu juga meliputi isu Timbalan Perdana Menteri yang diolah Umno. Sebenarnya isu ini senang dijawab, PR akan wujudkan lebih daripada satu jawatan timbalan perdana menteri, akan tetapi salah satu jawatan itu akan diwajibkan kepada seorang pemimpin MUSLIM.

Isu kerjasama DAP-PAS?

Di sini, BN dan MCA balik-balik hanya akan menggunakan skrip lama isu negara Islam. Padahal mantan Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat kata Presiden MCA sekarang menyokong Ketuanan Melayu secara senyap-senyap lagilah menampakkan hipokrisi MCA dengan Umno.

PAS kerjasama dengan pemimpin DAP yang sanggup pergi penjara demi menjaga maruah seorang perempuan Melayu dan sekurang-kurang sanggup belajar membaca ayat Quran untuk mendekati pengundi Melayu walaupun mereka tidak dapat lagi menerima Islam sepenuhnya.

Umno pula sanggup bekerjasama dengan pemimpin MCA yang telah terang-terang mengaku berzina di dalam video dan sering kali menghina Islam. Jadi tak susah untuk PR membalas isu ini.

Isu Anwar dan PKR
Memandangkan banyak isu yang tidak boleh diserang BN, jadi apakah cara yang tengah difikirkan BN untuk melumpuhkan PR?
Tidak lain tidak bukan – pisau BN akan terus menghala ke Datuk Seri Anwar Ibrahim and PKR.

Mengapa?


1. BN yakin Anwar ialah ‘elephant glue’ untuk PKR, PAS dan DAP untuk bersama. BN juga yakin bahawa PAS dan DAP akan bercerai talak satu sekiranya Anwar hilang kredibilitinya.

2. BN yakin kerana mereka tidak nampak sesiapa pun di dalam PR dan juga DAP, PAS dan PKR yang boleh menggantikan Anwar buat masa ini.

Disebabkan keyakinan di atas, BN telah merumuskan bahawa mereka hanya memerlukan ‘satu projek’ saja untuk menumbangkan PR, iaitu asalkan mereka dapat menjatuhkan Anwar, PR akan lumpuh dengan sendirinya tanpa perlu mereka melakukan sesuatu.

Oleh itu, segala jentera yang boleh dicapai BN - media, polis, mahkamah dan pendakwaraya telah dikerah untuk memastikan ‘projek’ itu berjaya kerana tiada cara lain untuk menumbangkan sebuah pembangkang yang utuh kerana ketiga-tiga parti komponen yang membela antara satu lain dan tidak dapat dibuktikan oleh institusi di bawah pengajian mereka iaitu SPRM dari  segi rasuah, penyelewengan dan juga kronisme.

Bayangkan betapa ‘frustnya’ BN dalam menghalang kemaraan PR.

Isu Third Force dan Zaid Ibrahim

Anggaplah Third Force sebagai kawan PR, dan PAS harus juga berkawan dengan Akim atau Kita, sekiranya betul Datuk Zaid Ibrahim akan mengetuainya. PKR tidak perlu berasa kecil hati dan harus berbesar hati dalam situasi ini kerana dalam dunia politik, lebih baik mempunyai seorang kawan lebih daripada seorang musuh.

Third Force yang diketuai Raja Petra dapat diserapkan sebagai satu komponen penyokong untuk PR dan penyengat pada BN sekiranya PR mencaturkan langkahnya dengan bijak.

Ya, PR mungkin terpaksa memberikan beberapa kerusi yang ditandinginya untuk Third Force, seperti PAS memberikan laluan untuk Datuk Ibrahim Ali untuk bertanding di Pasir Mas, namun kelebihan daripada tindakan ini jauh melebihi keburukannya, kerana persepsi di mata rakyat akan berubah kerana PR akan dilihat ‘sanggup berubah’ demi mempertahankan rakyat daripada kerakusan BN.

Ingatlah, orang yang berjaya akan dapat melihat peluang di sebalik apa-apa kepincangan, sebaliknya orang yang akan gagal sentiasa nampak masalah di sebalik apa-apa yang berlaku.

Salam takziah


JOHOR BAHRU, 17 Dis: PAS Negeri Johor mengucapkan takziah kepada keluarga Adun Tenang, Datuk Sulaiman Taha (gambar) yang meninggal dunia di Hospital Pakar Ampang Puteri, Ampang jam 1.10 pagi tadi.
 
Pesuruhjaya PAS negeri, Datuk Dr Mahfodz Mohamed berharap keluarga allahyarham bersabar menerima ketentuan Allah itu sebagai satu ujian.

“Saya mewakili pemimpin dan ahli PAS Johor mengucapkan takziah banyak-banyak kepada keluarga allahyarham, sesungguhnya kita datang dari Allah dan kepada-Nya kita dikembalikan,” katanya dalam kenyataan ringkas kepada Harakahdaily sebentar tadi.

Allahyarham Sulaiman dimasukkan ke Hospital Segamat pada 23 November lalu kerana demam dan tidak sedap badan sebelum dipindahkan ke Hospital Pakar Ampang Puteri.

Allahyarham kemudian dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU) hospital berkenaan sejak 24 November lalu kerana jangkitan kuman dalam darah serta suhu badan yang tidak stabil. Allahyarham yang juga ketua Umno Labis meninggalkan isteri Datin Noraini Yaakop, enam anak perempuan dan seorang lelaki.
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Breaking News | PRK Di Johor 
Tahun 2008 
PAS : 3875
UMNO : 6367

Boleh Melacur Kerana Dhorurat by Dr Fadzilah Kamsah & Dato Dr. Mashitah Ibrahim



KENYATAAN MEDIA  DEWAN PEMUDA PAS PUSAT
BERHATI-HATI KETIKA MAHU BICARA TENTANG HAL EHWAL ISLAM

Satu kenyataan yang dikeluarkan oleh akhbar Harian Metro bertarikh 11 Disember 2010 benar-benar mengejutkan umat Islam apabila dilaporkan bahawasanya Dr Fadzilah Kamsah  telah mengeluarkan fatwa yang membolehkan seseorang itu melacurkan dirinya dalam dharurat. Kenyataan ini hampir sama nadanya dengan fatwa yang dikeluarkan oleh Dr Masyitah Ibrahim sekitar tahun 2005 dahulu.

Saya mewakili Dewan Pemuda PAS Malaysia dan seluruh umat Islam ingin mengingatkan dengan jelas dan tegas agar hukum agama tidak diungkap sepintas lalu tanpa mempunyai asas dan nas yang tepat , juga sensitiviti Islam itu tidak dipermainkan. Saya ingin mengingatkan, bahawa semua pihak yang ingin bercakap mengenai agama khasnya , perlu merujuk kepada mereka yang lebih tahu akan Islam itu dari sudut asas dan cabangnya sebelum mengeluarkan satu-satu kenyataan mengenainya .

Kenyataan yang membenarkan seseorang itu melacurkan diri dengan alasan dhorurat tidak sepantasnya dikeluarkan begitu sahaja. Kenyataan demikian jelas bercanggah  dengan maqasid Islam itu sendiri. Islam tidak mengajar kita menghalalkan cara demi mencapai matlamat kita. Sekali lagi, saya ingin mengingatkan agar kita perlu lebih berhati-hati sebelum menjawab satu-satu soalan apatah lagi sekiranya soalan itu bukan di dalam kepakaran kita.

Seperkara lagi , saya ingin persoalkan apakah rasionalnya isu pengharusan zina atau melacur kerana  dhorurat ini ditimbulkan ? negeri atau negara mana yang mengalami dhorurat sehingga rakyatnya terpaksa melacur ? dhorurat yang bagaimana sehingga pelacuran terpaksa dihalalkan begitu sahaja ?

Apakah Negara kita telah kehabisan makanan ? apakah kerajaan Negara ini telah kehilangan moral dan nilai simpati untuk membantu rakyatnya ? apakah masyarakat kita telah pupus semangat membantu dan menghulur bantuan kepada yang memerlukan ? dimana pula Baitul Maal ? Pusat Pungutan zakat ? atau hukum itu diberi pada reality yang tidak wujud ?

Suka saya tegaskan bahawa meminta sedekah itu jauh lebih baik dari melacurkan diri jika hanya kerana ingin mencari sesuap nasi . Apakah jawapan sebegini tidak boleh diberikan oleh beliau ? sementara ia boleh mengelakkan kekeliruan berlaku dikalangan masyarakat yang jahil hari ini khasnya dalam dunia yang penuh dengan maksiat dan mungkar. Mudah sahaja si jahil akan berhujjah bahawa mereka melacur kerana ingin mencari sesuap nasi .

Akhirnya  saya nasihat agar semua pihak berhati – hati ketika mengeluarkan pandangan atau pendapat. Kenyataan mesti berpijak dialam nyata agar tidak mengelirukan ummah serta wajib mempunyai sandaran nas yang jelas.

Nasrudin Hassan
Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia


Lampiran 1 : 
[ Artikel lama , jawapan saya kepada isu ini sewaktu ditimbulkan oleh 
Datuk Mashitah seketika dahulu ]

Oleh Ustaz Nasruddin Hassan
Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Pahang Dewan Pemuda PAS Negeri Pahang (DPPNP)


Merujuk kepada Jawapan kontroversi Dato Dr. Mashitah Ibrahim, Setiausaha Parlimen di Jabatan Perdana Menteri yang disiarkan di dalam ruangan soal jawab agama ‘Anda Musykil, Dr Mashitah Jawab’ akhbar Harian Metro Ahad, 19/6/2004 . Dr. Mashitah dalam ruangan tersebut menjawab bahawa melacur dalam keadaan `terpaksa` adalah dibolehkan. Definisi kepada `terpaksa` yang dimaksudkan pengirim dan Dr Mashitah sendiri adalah terpaksa untuk menyara keluarga atas sebab kesempitan hidup maka ia dianggap darurat yang menyebabkan hukum asal berubah. Berikut adalah petikan Dr Mashitah:

HUKUM di dalam Islam berbeza mengikut keadaan seseorang.Mengikut istilah yang dipakai di sini, iaitu ‘terpaksa’, membayangkan wanita berkenaan terdesak melakukan perbuatan dilarang dan bukan dengan kehendakhatinya.Dia terdesak berbuat demikian demi menyelamatkan anak dan memberi makan.Perkara dilakukan dalam suasana darurat terlepas daripada hukuman biasa. Dalam keadaan biasa, memang melacur itu haram, tetapi jika terdesak dan darurat ia dimaafkan.Di sinilah timbulnya tanggungjawab masyarakat untuk membantu.Orang terdesak dan darurat tidak mungkin mampu membayar zakat fitrah, dia tergolong layak terima fitrah.Jika sampai ada lebihan, bererti dia sudah tidak darurat. Sumber Harian Metro 19 Jun 2005

Berdasarkan kepada kenyataan tersebut DPPNP ingin memberikan komentar berhubung perkara tersebut.

Kami berpandangan bahawa jawapan yang diberikan itu adalah tidak tepat dan cukup mengelirukan. Jawapan tersebut telah menimbulkan satu anggapan di kalangan ummat Islam di Malaysia bahawa melacur adalah dibenarkan dalam keadaan ‘terpaksa’ atau ‘terdesak’ yang mungkin disebabkan oleh kesempitan hidup. Dalam keadaan darurat sebegini, jika berdasarkan kepada Dr. Mashitah, maka hukum haram melacur (berzina) berubah menjadi harus (dibolehkan).

Pandangan pra-matang

Jawapan Dr Mashitah di dalam akhbar tersebut, menggunakan konsep mashaqqah yang merupakan satu konsep yang ada di dalam fiqh dan usul fiqh, konsep tersebut menerangkan bahawa “sesuatu kesulitan dan kesusahan itu menjadi sebab bagi meringankan hukum dan memberikan kemudahan.

Keadaan ‘terpaksa’ seperti yang ditimbulkan oleh pengirim, disebabkan oleh faktor kemiskinan atau kesempitan hidup, Malangnya Dr Mashitah memberikan satu jawapan yang “tidak cermat”, tanpa sebarangan analisis senario dan tidak pula cuba untuk memberi penjelasan yang lebih details beliau terus secara longgar mengkategorikan keadaan tersebut [terpaksa] sebagai satu keadaan darurah. Implikasi dari keadaan terpaksa itu ialah ia membolehkah hukum asal dirubah iaitu haram melacur kepada harus melacur. Tidakkah ini satu pandangan yang mengelirukan?

Sungguhpun DPPNP menghormati ilmu dan kemahiran yang dimiliki oleh Dr. Mashitah. Namun, kami tetap berpendirian bahawa pendapat beliau dalam isu ini tidak boleh diterima sama sekali. Pandangan beliau yang disiarkan secara meluas kepada masyarakat awam, adalah menyalahi konsep mashaqqah yang telah ditetapkan oleh ulamak muktabar, tindakan terlalu meringankan pengkategorian keadaan darurat tersebut dibimbangi akan berlaku kekeliruan dan salah faham dikalangan pembaca yang rata-ratanya tidak arif tentang hukum. Sedangkan masalah aurat yang mudah itupun tidak difahami ramai apatah lagi dalam masalah yang agak kompleks sebegini tentulah lebih mudah untuk disalah ertikan oleh masyarakat awam.

Pandangan Ulama

I - Dr Yusuf Al-Qaradhawi

Kami naqal pandangan beberapa tokoh ulamak bagi menyokong hujah kami antaranya ialah Dr Yusuf Al-Qaradhawi yang di dalam kitabnya ‘Al- Halal Wal Haram Fil Islam’ menyentuh tentang keadaan darurah yang membolehkan perlakuan haram, beliau telah menegur dan memperingatkan ummat Islam agar tidak secara sembrono mempermudah-mudahkan kelonggaran [rukhsah] yang diberi oleh syarak atas alasan darurat.

II - Dr Wahbah Zuhaili

Begitu juga semasa membincangkan tentang hukum harus melakukan yang haram ketika darurat, Dr Wahbah Zuhaili di dalam kitabnya Al-Wasit Fi Usul Fiqh al Islami (Al- Matba’ahAl Ilmiyya, Cetakan Kedua 1986 m.s 115) telah menyatakan bahawa majoriti ulamak berpendapat harus melafazkan kata-kata kufur ketika dipaksa seperti diancam untuk dibunuh.

III - Ulama Mazhab As-Syafie

Ulama mazhab As Syafie (as Syafiyyah) mengatakan skop darurat itu bukan sekadar takut kehilangan nyawa jika tidak memakan makanan yang haram itu, tetapi ditakuti juga akan berlaku kesakitan atau sakitnya bertambah teruk atau sakitnya itu akan berpanjangan.

IV - Imam Abu Zuhrah

Imam Abu Zuhrah pula mendefinisikan darurat pula sebagai satu keadaan ditakuti akan kehilangan nyawa ataupun kehilangan harta keseluruhannya ataupun maslahat dharurinya (agama, nyawa, maruah, akal dan harta) terancam jika tidak memakan yang haram atau tidak melakukan perkara yang terlarang dengan syarat tidak menyentuh hak orang lain.

Syarat Darurat 

Berikut adalah beberapa syarat yang telah ditetapkan oleh Islam dalam meletakkan sempadan daerah darurat itu sendiri. Jika menepati kriteria ini barulah terpakai kaedah syarak seperti darurat mengharuskan perkara yang dilarang:
  1. Darurat itu memang benar-benar berlaku bukan lagi hanya sangkaan semata-mata ke atas kemusnahan nyawa ataupun harta benda. Kalau pun kekhuatiran itu didasarkan andaian, andaian itu hendaklah andaian yang kuat seperti telah melalui proses pengalaman dan pemerhatian.
  2.  Orang yang berada dalam keadaan darurat itu tidak ada jalan lain yang dibenarkan oleh syarak untuk mengelakkan kemudaratan itu. Contohnya, seseorang yang amat perlu untuk meminjam wang maka ia mesti memilih pinjaman tanpa riba kerana zaman ini sudah ada alternatif untuk melakukan pinjaman dengan tidak menggunakan sistem riba. 
  3. Orang yang dalam keadaan darurat (terpaksa) itu mestilah berusaha jangan memilih perkara yang terang-terang melanggar prinsip-prinsip asasi Syariat Islamiah dan usul akidah Islamiah seperti tidak halalnya ia memilih untuk berzina, membunuh, memilih kufur dan mengambil hak orang lain kerana perkara-perkara berkenaan pada hakikatnya adalah mafsadah (kerosakan). Ini bererti jika dalam melepaskan keadaan terpaksa itu tiada jalan yang halal, cuma yang ada beberapa jalan yang haram, maka ia mesti memilih mudarat yang lebih ringan dan tidak terang-terang melanggar perkara-perkara asasi dalam Islam.
  4. Ketika melepaskan keadaan daruratnya seseorang itu mestilah sekadar melakukannya kadar yang perlu sahaja, bukan untuk berselesa melakukan perkara yang terlarang berkenaan berdasarkan kaedah keadaan darurat diukur dengan tingkatannya.
  5. Dalam isu terpaksa memakan ubat dari produk haram untuk menjaga kepentingan nyawa, syarat tambahan yang perlu dipenuhi ialah pengambilan ubat berkenaan hendaklah disyorkan oleh doktor yang dipercayai pegangan dan amalan agamanya serta mempunyai kepakaran di samping terbukti tiada ubat lain yang halal untuk diambil.
  6. Dalam pemerintahan negara, pemimpin perlu memastikan kepentingan awam dan negara didahulukan walaupun kadang-kadang terpaksa mengambil jalan yang terlarang apabila jalan yang halal tiada atau kurang berkesan dalam menjaga kepentingan negaranya seperti pandangan beberapa orang ulama yang berpandangan harus membayar hutang negara kepada badan-badan dunia atau negara-negara kuasa besar bersama dengan faedah pinjaman walaupun pada asasnya riba itu haram kerana menjaga kepentingan negara daripada terjual atau tergadai kepada kuasa asing.

Sumber : Pejabat Mufti Perak 
 Daripada sedikit ulasan di atas, alasan melakukan perkara yang diharamkan kerana darurat tidak semudah seperti ia diungkapkan kerana pada hakikatnya ia masih terikat dengan beberapa syarat yang telah ditetapkan oleh syarak.

Fenomena yang berlaku di masyarakat kita ialah ramai di kalangan umat Islam menggunakan alasan darurat dengan melakukan perkara yang haram dalam perkara peminjaman secara riba sedangkan peminjam berkenaan bukannya dalam perkara `daruriyyat' tetapi hanya dalam perkara `tahsiniyyat' sahaja.

Berdasarkan pendapat-pendapat ulamak di atas yang sempat dinukilkan [serta banyak lagi pandangan-pandangan lain] keadaan ‘terpaksa’ disebabkan tiada wang untuk menyara hidup, tidak termasuk ke dalam kategori darurat yang membolehkan seseorang perempuan melacur sebagaimana pendapat Dr. Mashitah.

DPPNP tidak berniat untuk meperbesar-besarkan soal ini, tetapi oleh kerana kenyataan ini disiarkan di dalam sebuah akhbar arus perdana yang mempunyai jutaan pembaca dan disampaikan pula oleh seorang tokoh agama yang berpengaruh seperti Dr. Mashitah, maka ia telah menimbulkan kekeliruan di kalangan ummat Islam dan mungkin ramai juga yang menelan bulat-bulat jawapan tersebut.

Tindakan dan Kesimpulan

Oleh kerana itu, demi kepentingan ramai khususnya umat Islam di Malaysia, kami menyeru pihak berwajib untuk melakukan sesuatu demi agama Islam. Tuntutan kami tidaklah sebesar mana cuma hanya memohon pihak yang berwajib lebih cakne dan proaktif dalam menangani isu-isu yang melibatkan kepentingan umum.

Pihak Dato diminta untuk tampil menjelaskan isu ini kepada masyarakat. Kami Dewan Pemuda PAS Pahang teramat bimbang kelonggaran ini akan dimanipulasi oleh pihak-pihak yang berkepentingan untuk menyesatkan dan memesongkan orang Islam di Malaysia. Sudah terlalu parah kebejatan akidah dan sosial dikalangan umat Islam di Malaysia dipinta janganlah ditambah lagi dengan satu bentuk endorsement sebegini. Isu murtad, kondom dan jarum percuma, isu zina, arak, pesta melampau, serangan pemikiran [islam Liberal/ astora], riba, judi, rasuah dan macam-macam lagi bencana kepada umat ini sudah tidak terbela lagi, apakah golongan agamawan kerajaan sudah kecewa dan berputus asa? Bangkitlah!

Tuesday, December 7, 2010

Daftar Pemilih Online



Hadis Sahih Bukhari Jilid 3. Hadis Nombor 1395.
Dari Abu Hurairah r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda: "Tuhan menjamin bahawa orang yang berjihad pada jalan Allah, jika ia keluar (berjihad), semata-mata berjihad untuk jalan (agama) Allah dan kerana membenarkan perintahNya, Tuhan akan memasukkannya ke dalam syurga, atau mengembalikannya ke tempat kediamannya semula dengan mendapat pahala dan rampasan".

Bagi menghadapi Pilihan Raya ke-13, kita mempunyai masa tidak sampai seminggu (sebelum 15 Disember 2010) untuk mendaftarkan seramai mungkin PEMILIH baru bagi membolehkan PEMILIH tersebut boleh mengundi pada Pilihan Raya ke-13 sebelum pendaftaran ini diTAMATkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia






Satu online form telah diwujudkan bagi memudah dan mempercepatkan urusan pendaftaran.

Tuan/Puan/Saudara/Saudari bolehlah mendaftarkan ahli, ahli keluarga, rakan2, teman, kekasih dan sesiapa sahaja melalui link dibawah ini:

PERMOHONAN PENDAFTARAN PEMILIH/PENGUNDI BARU 

Salam Jihad dari Malaysia

Menuntut ilmu, keluar mengundi bagi menentukan para pemerintah yang adil, melawan hawa nafsu juga adalah termasuk bahagian-bahagian jihad yang ditetapkan oleh Islam.

Tidak kurang juga tanggungjawab menjalankan 'amar makruf dan nahi mungkar' merupakan tugas jihad yang semakin kurang dihidupkan peranannya sejak kebelakangan ini lantaran kesibukan tugasan harian sama ada di rumah mahu pun di pejabat.

Antara peranan atau tugas amar makruf dan nahi mungkar yang mesti dijalankan dalam masyarakat umat Islam adalah untuk memberi nasihat atau mengingatkan golongan penguasa/pemerintah agar melaksanakan perintah Allah secara praktikal berdasarkan hukum-hukum yang ada dalam al-Quran meliputi aspek kenegaraan, kemasyarakatan, sistem politik, ekonomi, pemeliharaan alam sekitar, penyelesaian terhadap permasalahan remaja dan sebagainya.

Tanggungjawab parti, gerakan Islam menasihati pemerintah
 
Nasihat atau memberi peringatan kepada pemerintah yang tidak komited dengan hukum-hukum yang ada dalam al-Quran serta pelaksanaannya, adalah menjadi tanggungjawab kepada mana-mana parti, pertubuhan atau gerakan Islam dalam sesebuah negara, ia bertujuan agar pemerintah tidak mengheret sama masyarakat umat Islam agar menjadi umat yang tidak berfungsi dengan elemen-elemen agama seperti yang diperintahkan Allah.

Selagi mana terdapat pemerintah yang tidak melaksanakan hukum-hukum, undang-undang serta peraturan yang telah ditetapkan Allah dalam al-Quran, maka ia patut diberi teguran agar seluruh masyarakat khususnya umat Islam tidak menanggung beban di akhirat atas kealpaan mereka kerana membelakangkan hukum-hukum Allah.

Jika pemerintah merupakan golongan yang mudah menerima teguran atau nasihat, maka pihak terbabit seperti di atas wajib melakukannya, jika sebaliknya pemerintah adalah jenis yang sukar menerima sebarang teguran malah mengenakan tindakan yang tidak munasabah ke atas golongan yang menegur mereka, maka saluran yang betul perlu dicari bagi membetulkan keadaan, ia tidak lain adalah dengan saluran pilihan raya.

Pilihan raya satu kewajiban ke atas umat Islam

Apabila segala pendekatan nasihat tidak dapat disampaikan dengan baik, walaupun ia adalah yang terbaik bagi merubah seseuatu keadaan, maka umat Islam wajib mencari satu pendekatan, kaedah atau cara yang tidak melanggar ketentuan dan hukum Islam, ia tidak lain adalah melalui proses pilihan raya.

Walaupun pilihan raya itu dianggap bukan sebagai matlamat terakhir, tetapi ia diterima dan disifatkan sebagai wasilah bagi membolehkan proses amar makruf dan nahi mungkar sebagaimana yang ditegaskan di kalangan para ulama’ kontemporari seperti Syeikh Prof Dr Yusuf al-Qaradawi, Syeikh Faisal Molawi, Dr Fathi Yakan, Dr Muhammad Said Hawwa dan sebagainya.

Ini bermakna apabila pilihan raya yang menjadi medan bagi menentukan kedudukan pemerintah selepas itu tidak disertai oleh segelintir Muslim, maka mereka berdosa kerana memberi laluan dan kemenangan percuma kepada pemerintah yang zalim dengan pelbagai tindakan kejam seperti ISA kerana dengannya mereka yang ditahan di bawah akta itu dipisahkan dengan ahli keluarga sedangkan ia adalah dilarang oleh baginda Rasulullah s.a.w.

Apatah lagi jika pilihan raya mengandungi unsur-unsur penipuan dalam kiraan undi, pemindahan peti-peti undi ke tempat di mana calon pemerintah dikhuatiri tewas di tangan calon pembangkang dan sebagainya, maka penyertaan dalam pilihan raya oleh setiap muslim bukan lagi dianggap sebagai satu keharusan, malah ia wajib bagi memastikan penipuan dan pembohongan tidak berlaku kerana ia melanggar etika akhlak yang pernah ditegaskan oleh baginda Rasulullah yang menganggap mereka yang berbohong ke atas umat Islam bukanlah dari golongan baginda Rasulullah.

Perkara itu telah ditegaskan oleh baginda menerusi hadisnya yang diriwayatkan oleh ar-Rafi’e daripada Ali Bin Abi Talib yang bermaksud: Bukan dari golongan kami sesiapa yang menipu orang Islam, memudaratkannya atau melakukan sesuatu yang dibencinya. (hadis Hasan)

Memandangkan kemungkaran sejak kebelakangan ini semakin menjadi-jadi kerana ia dijana oleh pihak berkuasa yang membelakangkan hukum Allah, dengan mereka cipta pelbagai bentuk maksiat khususnya hiburan keterlaluan dengan pelbagai nama dan pendekatan, maka menjadi kewajiban ke atas semua pengundi khususnya yang beragama Islam mengembalikan kemuliaan Islam dengan memenangkan calon yang berjiwa Islam dari segenap butir diri yang bertanding.

Memilih antara PAS dan Umno

Kalau dilihat kedua-dua parti yang bertanding dalam pilihan raya dalam negara kita Malaysia ini iaitu antara PAS dan Umno, dari segi luarannya memang ia mewakili bangsa Melayu, tetapi apabila dilihat dari segi dasar perjuangan parti, ia amat berbeza antara satu sama lain.

Ini kerana PAS sejak dari mula penubuhannya sebagai sebuah parti politik meletakkan bahawa al-Quran adalah sandaran perjuangan, dalam erti kata PAS sedaya upaya mendaulatkan isi kandungan al-Quran dan menjadikannya perlembagaan tertinggi dalam negara.

Justeru, para pemimipin PAS serta calon-calonnya yakin bahawa etika akhlak penting lebih-lebih lagi dalam pilihan raya, ia merupakan amalan harian sepanjang masa. Berbeza dengan pemimpin Umno yang tidak beretika dengan akhlak Islam, ini dapat dibuktikan dengan banyaknya penganjuran program maksiat, walaupun ia dibantah oleh kumpulan cendekiawan serta golongan ulama Islam, namun pandangan mereka dipinggirkan kerana bimbang tidak mendapat sokongan padu dalam pilihan raya dari golongan remaja yang sukakan hiburan.

Begitu juga pada awal kemenangan pilihan raya umum 2004, ketika PM menjanjikan kepada umum untuk menangkis sebarang penyelewengan khususnya yang melibatkan amalan rasuah di kalangan pemimpin atau menteri, namun ia sekadar untuk menyedapkan halwa telinga para pengundi, selepas daripada itu ia hanya tinggal kenangan yang akan berulang pada janji-janji pilihan raya umum ke 12 akan datang. – lanh

Monday, November 29, 2010

Jambori Amal Kebangsaan 2010



TARIKH
3 - 5 DISEMBER 2010

TEMPAT :
KEM PENGAKAP NEGERI MELAKA

Salam perjuangan warga anggota Jabatan Amal seluruh Malaysia. Sepertimana yang diketahui, Jabatan Amal Malaysia akan menganjurkan satu program iaitu Perkhemahan Jabatan Amal untuk kali yang pertama. Seperti yang telah diperbincangkan program ini khas untuk ahli yang berdaftar sahaja yang mana sebelum ini kita menganjurkan acara Jambori Amal setiap tahun tetapi kebanyakan peserta tidak mendaftar sebagai ahli Jabatan Amal. Oleh yang demikian, acara tahunan Jambori akan diselangselikan dengan program Perkhemahan Tahunan Amal.

Setelah diperhalusi bentuk program yang ingin diadakan ini menyerupai acara Jambori, mesyuarat seterusnya merombak semula program ini dan keputusan yang dibuat dikekalkan program Jambori Amal yang dibuat sebelum ini dan ditambah beberapa pengisian dan peraturan yang baru.

Oleh kerana tarikh yang dicadangkan sebelum ini sepatutnya diadakan bulan November yang lalu, Jambori ini terpaksa bertukar tarikh ke bulan Disember iaitu 3, 4 dan 5 Disember. Ini adalah disebabkan keadaan beberapa negeri yang telah ditimpa bencana banjir yang hebat baru-baru ini. Atas sebab-sebab ini, program Jambori Amal Kebangsaan terpaksa diubah tarikh ke bulan Disember yang mana lokasi tempatnya tidak berubah.

Justeru itu, pihak Jabatan Amal Malaysia Dewan Pemuda PAS Pusat memohon maaf diatas beberapa kesilapan dan pembetulan yang dibuat. Selain daripada itu diharap negeri-negeri dapat membuat persiapan dan maklumkan jumlah anggota yang akan hadir. 

Bagi ahli Unit Amal Parit Sulong, boleh terus hubungi Setiausaha Unit Amal Parit Sulong iaitu Sdr. Mohamad Roslan Hamdan (013-7703874)

Tuesday, November 16, 2010

2011 : Kami Sedia Ganti Kamu


2011 : Masa Untuk Berubah
[ PAS Sedia Ganti UMNO ]

1.  Seluruh pimpinan PAS dari semua peringkat organnya berhimpun hari ini di Auditorium MBSA untuk menyertai Seminar "PAS Sedia Ganti UMNO".

2. Selain untuk menyatakan kesediaan PAS mengambil alih teraju pemerintahan negara , ia juga adalah suatu gambaran jelas bahawa kini PAS begitu optimis untuk memenangi pilihanraya umum akan datang bersama gandingan rakan - rakan parti dalam Pakatan Rakyat.

3. Bagi Dewan Pemuda PAS Malaysia terlebih awal meletakkan tahun 2011 [ jangkaan pilihanraya umum ] sebagai Masa Untuk Berubah .

4. Perubahan yang dimaksudkan ialah pada 2 kategori utama .
Pertama : Perubahan Dalaman
Kedua : Perubahan Luaran .

Ali Rustam Kata Bela Islam, Mana Tudung Isterinya?


Sopan di majlis rasmi

Ali Rustam kata, kita akan membela Melayu dan kesucian agama Islam terutamanya di Melaka. Tapi apa sebenarnya berlaku dengan agama yang cuba dipertahankan oleh Ali Rustam? UMNO kecoh mengatakan merekalah yang akan membela agama dan bangsa tetapi mahu jaga isteri mengenai adab-adab terhadap Islam telah gagal. Mari kita tengok gambar-gambar isteri Ali Rustam. 

Ini pun nampak sopan

Gambar isteri Ali Rustam, Datin Seri Asmah Abd Rahman 
di 

Salam Aidiladha


SEMARAK QURBAN,
MENYEMBELIH KEZALIMAN,
MELAPAH KEMUNGKARAN,
MENDUKUNG KEADILAN,
MENJULANG ISLAM TERCINTA.
-Salam Aidiladha dari DPP Parit Sulong-

Saturday, November 13, 2010

Hidup Adalah Cinta


HIDUP KITA CUMA DI DALAM 3 HARI:

Semalam ~ Sudah menjadi sejarah.
Hari Ini ~ Apa yang sedang Kita lakukan.
Esok ~ Hari yang belum pasti.

Hisablah Hari pertama semoga 
Hari yang kedua
Kita lebih baik kerana mungkin ajal Kita pada Hari yang kedua.

HIDUP CUMA DALAM 2 NAFAS:

Nafas Naik.
Nafas Turun.
 
Hargailah Nafas yang naik kerana udara yang disedut
Adalah pemberian Allah secara percuma Dan
Carilah keredhaan~Nya dalam menggunakannya.

Bertaubatlah dalam Nafas yang kedua kerana mungkin itu
Nafas yang terakhir keluar dari tubuh bersama
Nyawa Dan roh untuk meninggalkan dunia yang fana ini.

HIDUP CUMA ADA 2 PILIHAN :

Hidup dalam keredhaan Allah.
Hidup dalam kemurkaan Allah.

HIDUP YANG ABADI CUMA ADA 2 TEMPAT :

Kekal di dalam neraka.
Kekal di dalam syurga.

Ingatlah kecelakaan neraka itu amat mengerikan
Dan Kita hanya diyakinkan oleh keyakinan Kita kepada rukun IMAN.
Rukun Iman itu pula Ada 6 Dan apabila
Hilang salah satu daripadanya maka hilanglah IA.

Kelazatan Dan kesejahteraan syurga itu maha HEBAT.
Tidak terduga oleh fikiran Kita Dan untuk mendapatkannya
Terjemahkan rukun ISLAM yang 5 itu
Dan puncaknya adalah SOLAT .. . Amat sukar untuk dipercayai
Bagi yang ingin ke SYURGA tetapi tidak bersolat,
Umpama seorang yang mahu menaiki kapal terbang,
Tetapi tidak mempunyai boarding pass.

Dan mereka yang sengaja melalaikan solat,
Umpama mengeposkan sepucuk surat tanpa melekatkan setem .. .
Apabila ditanya bagaimana surat itu akan sampai
Pada penerimanya .. . Lalu dia pun berkata
Setemnya akan dihantar kemudian.

Ada 2 penyelesaian dalam kes ini :
Dia mungkin didenda ... Atau, suratnya masuk tong sampah.

Oleh itu, tidakkah Kita semestinya bersyukur
Atas segala nikmat yang Allah kurniakan kepada Kita .. .
Sekurang-kurangnya Allah telah memberi udara
Secara percuma untuk Kita berzikir mengingati~Nya
Setiap detik Dan ketika, hinggalah Kita kembali
Kepada Allah dalam keadaan jiwa yang tenang .. .
Lalu masuk ke dalam syurga dalam keadaan
Kita redha Dan Allah meredhai.

Semoga Kita semua berbahagia dan sejahtera senantiasa
... Di dunia jua di akhirat kelak serta
Di dalam rahmat Allah s.w.t.

Friday, November 12, 2010

Dakwah Itu Cinta

Memang seperti itu dakwah.
Dakwah adalah cinta...
Dan cinta akan meminta semuanya dari dirimu.
Sampai fikiranmumu. Sampai perhatianmu.Berjalan, duduk, dan tidurmu.
Bahkan di tengah lelapmu, isi mimpimu pun tentang dakwah.

Tentang umat yg kau cintai.Lagi-lagi memang seperti itu... ^_^
Dakwah. Menyedut saripati tenagamu..
.Sampai tulang belulangmu.
Sampai daging terakhir yg menempel ditubuh rentamu.
Tubuh yg luluh lantak diseret-seret. ..
Tubuh yanghancur lebur dipaksa berlari... :(
Seperti itu pula kejadiannya pada rambut Rasulullah. .
Tapi kepalanya beruban karena beban berat dari ayat yg diturunkan Allah....

Sebagaimana tubuh mulia Umar bin Abdul Aziz.
Dia memimpin hanya sebentar. Tapi kaum muslimin sudah dibuat dalam kerahmatan
Tidak ada lag iorang miskin yg meminta sedekah.
Tubuh mulia itu terkoyak-koyak.
Terpanar membayangkan sekeras apa sang Khalifah bekerja.

Tubuh yang segar bugar itu sampai lunyai.
Hanya dalam 2 tahun ia sakit parah kemudian meninggal.
Adakah memang itu yang diharapkannya;
mati sebagaij iwa yang tenang.

Dan di diemukan akhirat kelak, mungkin tubuh Umar bin Khathab juga terlihat tercabik-cabik. Kepalanya sampai botak. Umar yang perkasapun akhirnya membawa tongkat ke mana-mana. Kurang heroik? Akhirnya diperjelas dengan salah satu luka paling legenda di sepanjang sejarah; luka ditikamnya seorang Khalifah yang sholih, yang sedang bermesra-mesraan dengan Tuhannya saat sholat.

Dakwah bukannya tidak melelahkan. Bukannya tidak membosankan. Dakwah bukannya tidak menyakitkan. Bahkan juga para pejuang risalah bukannya sepi dari godaan kefuturan.

Tidak… Justru kelelahan. Justru rasa sakit itu selalu bersama mereka sepanjang hidupnya. Setiap hari. Satu kisah heroik, akan segera mereka sambung lagi dengan amalan yang jauh lebih “tragis”.Justru karena rasa sakit itu selalu mereka rasakan, selalu menemani…

justru karena rasa sakit itu selalu mengintai ke manapun mereka pergi… akhirnya menjadi adaptasi. Kalau iman dan godaan rasa lelah selalu bertempur, pada akhirnya salah satunya harus mengalah.

Dan rasa lelah itu sendiri yang akhirnya lelah untuk mencekik iman. Lalu terus berkobar dalam dada.Begitu pula rasa sakit. Hingga luka tak kau rasa lagi sebagai luka...

Hingga “hasrat untuk mengeluh” tidak lagi terlalu menggoda dibandingkan jihad yang begitu cantik.Begitupun Umar. Saat Rasulullah wafat, ia histeria!. Saat Abu Bakar wafat, ia tidak lagi mengamuk. Bukannya tidak cinta pada abu Bakar.Tapi seringnya “ditinggalkan” , hal itu sudah menjadi kewajaran.
Dan menjadi semacam tonik bagi iman..Karena itu kamu tahu. Pejuang yg heboh ria memperkayakan amalnay adalah mujahid yang telah berjaya. Yg takjub pada rasa sakit dan pengorbanannya juga begitu. Karena mereka jarang disakiti di jalan Allah.

Karena tidak setiap saat mereka memproduksikan karya-karya besar. Maka sekalinya hal itu mereka kerjakan, sekalinya hal itu mereka rasakan, mereka merasa menjadi orang besar. Dan mereka menjadi tumpuan untuk didoakan mearisi para mujahid sejati,

“Ya Allah, berilah Kami petunjuk… sungguh Engkau Maha Pengasih lagi maha Penyayang… “

Maka satu lagi seorang pejuang tubuhnya luluh . Jasadnyadi koyak beban dakwah. Tapi iman di hatinya memancarkan cinta…Mengajak kita untuk terus berlari…!

“Teruslah bergerak, hingga kelelahan itu lelah mengikutimu.Teruslah berlari, hingga kebosanan itu bosan mengejarmu.Teruslah berjalan, hingga keletihan itu letih bersamamu.

Teruslah bertahan, hingga kefuturan itu futur menyertaimu.Tetaplah berjaga, hingga kelesuan itu lesu menemanimu.”

"Kalau iman dan syaitan terus bertempur. Pada akhirnya salah satunya harus mengalah."

In memori As-Syahid Ibrahim Libya...
CREDIT

Tuesday, November 9, 2010

Misi Bantuan Kemanusiaan Kedua

MISI BANTUAN KEMANUSIAAN KEDUA 
(KEDAH DARUL AMAN)
-Sukarelawan diperlukan.
-Bertolak pada Jumaat-Ahad; 12/11/2010-14/11/10
-Daftar kemasukan sekarang!!
-Hubungi: Sdr. Salleh (013-7117181)

Monday, November 8, 2010

Misi Kemanusiaan Bersama Jabatan Amal Johor




Hari Kedua
(Wakil dari Unit Amal ialah 4 orang; antaranya Sdr. Daniel, Sdr. Hamidi Sukiban, 
Sdr. Roslan Hamdan dan Sdr. Azman )