Saturday, April 11, 2020

SULTAN IBRAHIM KURNIA 42 VENTILATOR


SULTAN Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar berkenan mengurniakan 42 ventilator (alat bantuan pernafasan) bagi kegunaan hospital-hospital di Johor.

Baginda yang memuat naik satu kenyataan menerusi Facebook rasmi pada Sabtu berkenan menyampaikan sumbangan berkenaan kepada Pengarah Kesihatan Negeri Johor, Dr Aman Rabu.

“Saya amat memahami pada situasi masa kini, hospital-hospital amat memerlukan peralatan ini khususnya bagi kegunaan pesakit.

"Ini merupakan kerjasama di antara saya, rakan-rakan, dermawan dan juga kerajaan negeri bagi bersama-sama mengurangkan beban kerajaan," titah Sultan Johor.

Sumbangan berkenaan disampaikan Baginda menerusi Yayasan Sultan Ibrahim Johor (YSIJ), titah baginda kepada Royal Press Office (RPO) di Istana Pasir Pelangi, Johor Bahru

Kesemua 42 ventilator berkenaan akan diagihkan kepada hospital-hospital kerajaan di seluruh Johor mengikut keperluan oleh Pengarah Kesihatan Johor.

"Bukan mudah untuk mendapatkan peralatan ini lebih-lebih lagi ketika musim penularan wabak COVID-19. Kita berusaha keras untuk mendapatkannya.

"Jika ada lagi pihak yang sudi untuk memberi sumbangan kepada YSIJ, kita mungkin dapat mengusahakan lebih banyak untuk kegunaan hospital-hospital," titah Baginda lagi.

Pada Jumaat, sebanyak 523 kes jangkitan COVID-19 dicatatkan di Johor dengan tiga daerah yang diletakkan dalam zon merah iaitu Johor Bahru, Kluang dan Batu Pahat.

Sumber: http://www.astroawani.com/berita-malaysia/sultan-johor-kurnia-42-ventilator-kepada-hospital-237868

No comments: